Τι είναι το RFID

Τι είναι το RFID (αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων);

Η αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων (RFID) ή η τεχνολογία RFID είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στα αντικείμενα να αναγνωρίζονται μοναδικά χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα και μπορεί να συλλάβει εκατοντάδες αντικείμενα ταυτόχρονα. Είναι μια μορφή ασύρματης επικοινωνίας που ενσωματώνει τη χρήση ηλεκτρομαγνητικής ή ηλεκτροστατικής σύζευξης στο τμήμα ραδιοσυχνοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας περισσότερο από όσο φανταζόμαστε και η χρήση του συνεχίζει να αυξάνεται.

Πώς λειτουργεί το RFID;

Κάθε σύστημα RFID αποτελείται από τρία στοιχεία: μια κεραία σάρωσης, έναν πομποδέκτη και έναν αναμεταδότη. Όταν η κεραία σάρωσης και ο πομποδέκτης συνδυάζονται, αναφέρονται ως αναγνώστης RFID ή αναγνώστης. Υπάρχουν δύο τύποι συσκευών ανάγνωσης RFID -- σταθεροί αναγνώστες και κινητοί αναγνώστες. Ο αναγνώστης RFID είναι μια συσκευή συνδεδεμένη στο δίκτυο που μπορεί να είναι φορητή ή μόνιμα συνδεδεμένη. Χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη μετάδοση σημάτων που ενεργοποιούν την ετικέτα. Μόλις ενεργοποιηθεί, η ετικέτα στέλνει ένα κύμα πίσω στην κεραία, όπου μεταφράζεται σε δεδομένα.

Ο αναμεταδότης βρίσκεται στην ίδια την ετικέτα RFID. Το εύρος ανάγνωσης για ετικέτες RFID ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος της ετικέτας, ο τύπος της συσκευής ανάγνωσης, η συχνότητα RFID και η παρεμβολή στο περιβάλλον περιβάλλον ή από άλλες ετικέτες και συσκευές ανάγνωσης RFID. Οι ετικέτες που έχουν ισχυρότερη πηγή ενέργειας έχουν επίσης μεγαλύτερο εύρος ανάγνωσης.

Τι είναι οι ετικέτες RFID;

Οι ετικέτες RFID αποτελούνται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (IC), μια κεραία και ένα υπόστρωμα. Το τμήμα μιας ετικέτας RFID που κωδικοποιεί πληροφορίες αναγνώρισης ονομάζεται ένθετο (αυτοκόλλητο) RFID.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ετικετών RFID:

  • Ενεργό RFID. Μια ενεργή ετικέτα RFID έχει τη δική της πηγή ενέργειας, συχνά μια μπαταρία.
  • Παθητική RFID. Μια παθητική ετικέτα RFID λαμβάνει την ισχύ της από την κεραία ανάγνωσης, της οποίας το ηλεκτρομαγνητικό κύμα προκαλεί ρεύμα στην κεραία της ετικέτας RFID.

Υπάρχουν επίσης ημι-παθητικές ετικέτες RFID, που σημαίνει ότι μια μπαταρία λειτουργεί το κύκλωμα ενώ η επικοινωνία τροφοδοτείται από τη συσκευή ανάγνωσης RFID.

Η χαμηλής ισχύος, ενσωματωμένη μη πτητική μνήμη παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε σύστημα RFID. Οι ετικέτες RFID διαθέτουν συνήθως λιγότερα από 2.000 KB δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναδικού αναγνωριστικού/σειριακού αριθμού. Οι ετικέτες μπορούν να είναι μόνο για ανάγνωση (read only) ή για ανάγνωση-εγγραφή (read-write), όπου τα δεδομένα μπορούν να προστεθούν από τον αναγνώστη ή να αντικατασταθούν τα υπάρχοντα δεδομένα.

Το εύρος ανάγνωσης για τις ετικέτες RFID ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος ετικέτας, ο τύπος συσκευής ανάγνωσης, η συχνότητα RFID και η παρεμβολή στο περιβάλλον ή από άλλες ετικέτες και συσκευές ανάγνωσης RFID. Οι ενεργές ετικέτες RFID έχουν μεγαλύτερο εύρος ανάγνωσης από τις παθητικές ετικέτες RFID λόγω της ισχυρότερης πηγής ενέργειας.

Ασφάλεια και απόρρητο RFID

Μια κοινή ανησυχία για την ασφάλεια ή το απόρρητο RFID είναι ότι τα δεδομένα των ετικετών RFID μπορούν να διαβαστούν από οποιονδήποτε έχει συμβατό πρόγραμμα ανάγνωσης. Οι ετικέτες μπορούν συχνά να διαβαστούν μετά την έξοδο ενός προϊόντος από ένα κατάστημα ή από την αλυσίδα εφοδιασμού. Μπορούν επίσης να διαβαστούν χωρίς τη γνώση του χρήστη χρησιμοποιώντας μη εξουσιοδοτημένους αναγνώστες και εάν μια ετικέτα έχει μοναδικό σειριακό αριθμό, μπορεί να συσχετιστεί με έναν καταναλωτή.

Επειδή οι ετικέτες RFID δεν έχουν μεγάλη υπολογιστική ισχύ, δεν είναι σε θέση να περιλαμβάνουν κρυπτογράφηση. Μια εξαίρεση σε αυτό, ωστόσο, είναι συγκεκριμένη για τις ετικέτες RFID που χρησιμοποιούνται στα διαβατήρια και τις ταυτότητες -- βασικός έλεγχος πρόσβασης (BAC). Εδώ, το τσιπ έχει επαρκή υπολογιστική ισχύ για να αποκωδικοποιήσει ένα κρυπτογραφημένο διακριτικό από τον αναγνώστη, αποδεικνύοντας έτσι την εγκυρότητα του αναγνώστη.

Χρήση RFID επόμενης γενιάς

Τα συστήματα RFID χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Ο συνδυασμός της τεχνολογίας με έξυπνους αισθητήρες ή/και τεχνολογία GPS επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της κίνησης και της τοποθεσίας.